Kobingo

Kobingo är något som de flesta har hört talas om, men inte så många har spelat. Det är dock rätt vanligt på marknader runt om i Sverige, delvis som ett skämt. När och var kobingon uppstod är inte riktigt känt, men nog känns det i mångt och mycket som en helsvensk uppfinning. Varianter av kobingo spelades definitivt i Sverige redan på 1940-talet, innan vanlig bingo hunnit hitta hit. Dock finns det i USA en variant av kobingo, där man i stället för att använda kor använder sig av kycklingar. Spelet i sig går dock till på i stort sett samma sätt. Kycklingbingo är dock inte lika känt i USA som kobingo är här i Sverige. Det är även känt att kobingo har spelats i Tyskland, men är där ett relativt okänt fenomen: det är inte helt osannolikt att Tyskland har importerat spelet från Sverige.

Att kalla kobingo för en bingovariant är inte helt korrekt, då det är mer av ett lotteri. Man tar en äng, och delar upp den i ett antal rutor. Deltagarna får sedan satsa pengar på vilken ruta kon kommer att göra sina tyngre behov i, och sedan gäller det bara att vänta. Det är givetvis möjligt att spela kobingo som riktig bingo, men det skulle antagligen kräva en stor mängd kor och mycket arbete – något som kobingons jippoartade karaktär kanske inte riktigt motiverar.

Trots att det kanske verkar omöjligt, så finns det idag möjlighet att spela kobingo på nätet. Denna kobingo inbegriper naturligtvis inte riktiga kor, utan animerade sådana. Kobingo på nätet hör dock inte till vanligheterna, och om ”riktig” kobingo till stor del är ett skämt, så gäller detta i än högre grad för kobingo på nätet. Det förhindrar dock inte att det kan vara ett underhållande tidsfördriv, åtminstone ett tag, om grafiken och ljud är underhållande nog.