Bingons utveckling i Sverige

Trots att Sverige traditionellt har varit ett starkt bingoland så var det inte här som bingon uppfanns och utvecklades. Redan under 1500-talet fanns ett bingoliknande spel i Italien som kallades för ”Lo Giucco del Lotto DÌtalia”. Under 1800-talet såg den moderna bingon sitt ljus i USA där spelet hette ”Beano”. Det namnet blev dock inte så långvarigt och spelet började snart kallas för Bingo. Enligt legenden var det när en spelare med full rad av misstag ropade Bingo som namnet uppkom. Det må vara hur det vill med den saken, men från och med nu blev namnet på spelet ”bingo” och inget annat.

Till Sverige kom bingon under senare delen av 1950-talet. Med tanke på vad vid just har berättat så förefaller detta ganska sent, men sett ur ett europeiskt perspektiv är det inte alls så. Bingon började inte spridas till Europa förrän efter andra världskriget.

Under den första tiden så var spel med pengar som vinst inte lagligt och i stället kunde man vinna mest matvaror och andra grejer. På 1960-talet kom en lagändring som möjliggjorde pengavinster och utvecklingen tog nu far rejält med bingohallar runt om i landet. Dessutom blev bilbingo mycket populärt. Bilbingo spelas på en stor åker eller parkeringsplats och deltagarna sitter i sina bilar och spelar bingo därifrån. Utroparen hörs från ett högatalarsystem.

När programmet Bingolotto såg dagens ljus 1991 hade bingons popularitet hunnit dala något i landet. Men den karismatiske programledaren Leif ”Loket” Olsson fick svenskarna att bingolotter som besatta. Själva spelet bingolotto var en lyckad kombination mellan bingo och lott. Tre bingodragningar på olika brickor spelades och mellan varven kunde man även vinna massa priser på sitt lottonummer och, om man hade riktigt tur, lyckas ringa in till Loket i direktsändning och vinna en bil eller en lyxresa som exempel.

Bingolotto var som populärast under den första halvan av 90-talet. Sedan avtog populariteten så sakta och varken Gunde Svan, Rickard Olsson eller Lotta Engberg förmådde göra programmet så poplärt som det hade varit under Lokets dagar. Programmet sänds än i dag, men för nu en ganska undanskymd tillvaro på söndagar i TV4 Plus.

Om Bingolotto nu började gå kräftgång så kom i stället ett stort uppsving för en annan bingoform: onlinebingo. Bingo på nätet började spelas i landet under slutet av 1990-talet och har blivit allt populärare. Framförallt har nätbingo lockat till sig nya grupper som tidigare var svagt representerade inom bingon: kvinnor och yngre människor. Sverige är ett av onlinebingons starkaste fäst och populariteten bara ökar. Man får förmoda att tillgängligheten, utbudet och bingobonusar är bidragande orsaker till nätbingons popularitet. Samtidigt har närbingo-vågen faktiskt fört med sig att även det traditionella bingospelandet i landet åter har ökat på 2000-talet. Inför 2010-talet står Sverige rustat som en mycket bingostark nation.